de stemmen stoppen nooit
ze zijn zo negatief
tenzij ik veel beweeg
tenzij ik hard schreeuw

Over...

psychoëzie is gemaakt door Frank Gerritse en Janna de Boer (beiden arts in opleiding tot psychiater bij UMC Utrecht) naar aanleiding van de Art of Neuroscience competitie 2020 van de KNAW (inzending).

Contact

Contact opnemen? Leuk! Je kunt ons mailen op contact@psychoezie.nl

Achtergrond

Een op de tien mensen hoort wel eens stemmen die anderen niet horen. Mensen die stemmen horen kunnen daar voor hun gevoel vaak maar weinig tegen doen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er toch dingen zijn waarmee de stemmen (enigermate) beïnvloed kunnen worden. Zo kunnen onze hersenen niet goed twee dingen tegelijk en kan afleiding dus daadwerkelijk helpen: het brein moet dan immers kiezen tussen de stemmen en de afleiding. In het geval van stemmen horen betekent dit dat het helpt om geluid te maken (zingen, schreeuwen et cetera) om de stemmen als het ware te overschreeuwen. En ook lichaamsbeweging kan helpen om de stemmen als minder negatief te ervaren. Deze neurobiologische principes hebben we geprobeerd in combinatie met een unieke dataset van échte hallucinaties te verwerken in psychoëzie.

Werking

psychoëzie is een dynamisch, levend gedicht gebaseerd op auditieve hallucinaties (stemmen). Voor de dichtregels maken we gebruik van échte hallucinaties, zoals die gerapporteerd zijn door mensen die stemmen horen (n=40). Anders gezegd is psychoëzie een vorm van 'gevonden poëzie' (found poetry), waarbij we geprobeerd hebben dichterlijke schoonheid zichtbaar te maken, waar de oorspronkelijke makers (in dit geval de personen die de stemmen hoorden) dit waarschijnlijk niet zagen. De echte hallucinaties zijn uitgeschreven en geanonimiseerd (alle namen zijn vervangen door de meestvoorkomende voornamen: Sophie, Emma, Tess en Finn), plaatsnamen en andere herleidbare gegevens zijn verwijderd. Deze regels zijn vervolgens middels Sentiment Analyse gescoord op hun emotionele lading (een getal tussen -1 voor negatief en +1 voor positief, de scores worden - na afloop - bij de gedichten vermeld). Onder invloed van de bewegingen van je muis en het geluid in je microfoon wordt het gedicht elke paar seconden aangevuld met een nieuwe hallucinatie/regel. Hoe het verder precies werkt om een gedicht te maken, zul je zelf moeten ontdekken...

Microfoon en muis

Voor optimale werking van de site geef je de website toestemming om je microfoon te gebruiken (de audio blijft op je computer en wordt niet opgeslagen of gedeeld) en maak je gebruik van een muis. Gebruik van een hoofdtelefoon wordt bovendien aangeraden (en vink rechtsonder de hoofdtelefoon aan). De site werkt verder het best in een stille omgeving. Zet rechtsonderin een vinkje bij het kladblokje om inzicht te krijgen in de ruwe data van muis en microfoon.

Gebruikte techniek en referenties

Sentiment analyse (Python, pattern), website frontend (html5, css3, javascript, jQuery en bootstrap4), website backbone (php). Wetenschappelijke referenties (onder andere): Beavan et al., 2011, Na & Yang, 2009, Silverman & Marcionetti, 2005 en Dauwan et al., 2016. De gebruikte foto's zijn allen genomen in en rond het UMCU waarbij we gezocht hebben naar kleine, bijna onzichtbare imperfecties en schoonheid en beelden van vervreemding. Het geluidsfragment is rechtenvrij en afkomstig van FreeSound. Statistieken voor nerds.

Hulp en verdere uitleg

Allemaal leuk en interessant, maar wat moet ik dan doen op die site?! Concrete uitleg over de praktische toepassing van bovenstaande, vind je hier. Let op: bevat spoilers!

Zelfdoding

Het horen van stemmen kan heftig zijn, zo ook (het lezen van sommige van de) gedichten die hierop gebaseerd zijn. Denk je aan zelfdoding? Neem contact op met 113 online.