Inleiding psychoëzie

Een op de tien mensen hoort wel eens stemmen die anderen niet horen. Mensen die stemmen horen kunnen daar voor hun gevoel vaak maar weinig tegen doen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er toch dingen zijn waarmee de stemmen (enigermate) beïnvloed kunnen worden. Zo kunnen onze hersenen niet goed twee dingen tegelijk en kan afleiding dus daadwerkelijk helpen: het brein moet dan immers kiezen tussen de stemmen en de afleiding.

In het geval van stemmen horen betekent dit dat het helpt om geluid te maken (zingen, schreeuwen et cetera) om de stemmen als het ware te overschreeuwen. En ook lichaamsbeweging kan helpen om de stemmen als minder negatief te ervaren. Deze neurobiologische principes hebben we geprobeerd te verwerken in psychoëzie, waar we échte hallucinaties van mensen (n=40) met jouw actieve feedback (gebruikmakend van respectievelijk je microfoon en muis) gebruiken om een dynamisch, interactief gedicht te genereren gebaseerd op deze hallucinaties: psychoëzie.

Het horen van stemmen kan heftig zijn, zo ook (het lezen van sommige van de) gedichten die hierop gebaseerd zijn. Denk je aan zelfdoding? Neem contact op met 113 online.

Waarschuwing: deze site kan flitsende beelden bevatten die van invloed kunnen zijn op mensen die gevoelig zijn voor lichtgevoelige epilepsie.


➡️ Verder...

🇳🇱 Nederlands | 🇬🇧 English
Geef de site toestemming je microfoon te gebruiken! 🎤